Aspergetijd


Het witte goud uit de grond

Teelt

De asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels. Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Aspergevelden worden vaak overdekt met folie. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naar gelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (St. Jan). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. De (zonne-)energie wordt opgenomen door het bovengrondse groene aspergeloof en opgeslagen in de wortels.
Bron: wikipedia.org

De slager en asperges

Voor de slager is de asperge een mooie groente om in de slagerij te gebruiken voor het maken van smaakvolle producten. Zowel vers gegaard als uit blik kun je er mooie producten mee maken. Gebruik het als een vulling in een varkensfiletlapje of rol hem op in een gekruide schnitzel met gekookte of rauwe ham. Daarnaast kun je de asperge gebruiken om een heerlijke ham-aspergesalade of een ei-aspergesalade te maken. In wok- of roerbakschotels zijn asperges ook goed van toepassing, of wat dacht
u van een hartige taart? Traditiegetrouw worden asperges vaak gegeten in combinatie met gekookte eieren,
een heerlijke witte roomsaus en wat dikker gesneden plakken (H)eerlijke Slagers Achterham,
een smaakvolle gekookte en licht gerookte ham die de slager met veel passie voor het ambacht bereidt.
De Friesche Ambachtelijke Slager adviseert u graag.

Bron: Cas Spijkers

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.