De Friesche Ambachtelijke Slager organisatie

Asperge recepten


Asperges met gehakt, garnalen en roomsaus

Ingrediënten
  • 400 gram ongekruid kalfsgehakt
  • 200 gram Hollandse garnalen
  • 2 eieren
  • 200 gram room
  • 5 gram verse kervel
  • 1/4 liter aspergevocht
  • 200 deciliter room
  • 1 deciliter droge witte wijn
Bereiding

Was, schil en kook de asperges. Vermeng het gehakt met de garnalen, de room, de kleingehakte kervel en de eieren. Breng dit op smaak met zout en peper. Mengen totdat een goede binding onstaat. Met twee lepels gehaktballen vormen en deze in een beboterde schaal leggen, die in de oven kan.

Roomsaus

De room met de wijn en het aspergevocht in een steelpan inkoken tot een halve liter. Op smaak brengen met peper en zout. De kokende saus naast de gehaktballen in de schaal gieten. Deze schaal in een voorverwarmde oven plaatsen en bij 200 graden celcius gedurende 15 minuten garen.

Serveren

Verdeel de asperges en de gehaktballen over 4 borden. Serveer er gefrituurde aardappelkroketten bij en giet daar de roomsaus over.

Varkensoesters met asperges en ham-madeirasaus

Ingrediënten
  • 32 asperges
  • 8 varkensoesters van 75 gram
  • 2 dikke plakken gekookte ham
  • 1 dl madeira
  • 150 g boter
  • 1 el tomatenpuree
  • 50 g ui
  • 50 g prei
  • 50 g wortel
  • 1/2 laurierblaadje
  • 1/2 bosje peterselie
  • 1/2 l runderbouillon
  • Peper en zout
Bereiding

Was, schil en kook de asperges. Wrijf het vlees in met zout en peper en bak het in een braadpan in de hete boter snel aan weerkanten bruin. Temper het vuur en laat het vlees met het deksel schuin op de pan in ongeveer 20 minuten gaar worden. Neem het vlees uit de pan en leg het op een voorverwarmde schaal.

Ham-madeirasaus

Smelt voor de saus 50 g boter in een steelpan. Voeg de gewassen en fijngesneden prei, ui en wortel toe en fruit dit goed aan. Doe de tomatenpuree erbij en laat het mengsel goed garen. Blus het mengel af met de bouillon. Laat de saus goed inkoken en zeef hem dan door een puntzeef of doek. Voeg vervolgend de madeira toe en laat de saus nog even inkoken. Snijd ondertussen de plakken ham à la juilienne. Voeg de reepjes gekookte ham als laatste aan de saus toe. Bestrooi de saus met de gehakte peterselie.

Serveren

Verdeel de asperges en de varkensoester over 4 borden. Giet er de ham-madeirasaus over. Combineer dit gerecht bijvoorbeeld met aardappelpuree.

Aspergerolletjes met champignonsaus

Ingrediënten
  • 30 asperges
  • 4 schnitzellapjes van 80 gram
  • Satéprikkers
  • 100 g boter
  • 50 g ui
  • 50 g prei
  • 50 g wortel
  • 1/2 l bouillon
  • 200 dl room
  • 100 g champignons
  • Peper en zout
Bereiding

Was, schil en kook de asperges. Kook ze in ruim water, maar haal 24 asperges uit de pan als ze half gaar zijn. Laat de resterende asperges verder koken tot ze helemaal gaar zijn. Wikkel de schnitzellapjes elk om zes halfgare asperges, steek de lapjes vast met satéprikkers. Bestrooi de omwikkelde asperges met peper en zout. Vet een vuurvaste schaal in met boter. Leg er de aspergerolletjes in en dek ze af met boterpapier of aluminiumfolie. Stoof de aspergerolletjes in een voorverwarmde oven op 200 graden celsius in ongeveer 15 minuten gaar. Verwijder voorzichtig de satéprikkers.

Champignonsaus

Smelt voor de saus 50 g boter in een pan. Voeg de gewassen en in kleine stukjes gesneden prei, ui en wortel toe en laat dit gaar stomen. Voeg room en bouillon toe. Laat het mengsel inkoken tot de helft. Zeef de saus door een puntzeef of doek en laat hem nog even inkoken. Was de champignons, snijd ze in plakjes en bak deze met 50 g boter aan in een koekepan. Giet de saus op de champignons. Laat de saus nog even inkoken en breng hem dan op smaak met peper en zout.

Serveren

Combineer de aspergerolletjes met noedels. Verdeel de rolletjes en noedels over vier borden. Giet er de champignonsaus over.


Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.